Verdieping met thematische aanpak

Meer samenhang in de lessen, meer motivatie bij leerlingen. 

Nieuws- en kennisthema's

Nieuwsthema's bieden lessen voor twee weken, gebaseerd op de actualiteit. Met kennisthema's kunnen je leerlingen zich in vijf weken nog verder verdiepen in een onderwerp. De inhoud sluit aan bij kerndoelen voor wereldoriëntatie en burgerschap. Hoe werk je met deze nieuws- en kennisthema's?

Afbeelding
Nieuwsbegrip liggend 850x536

Werken met nieuwsthema's

Ieder schooljaar verschijnen er 15 nieuwsthema's, met lesstof voor twee weken. Iedere week ontvang je gloednieuwe lessen. De eerste week ontdekken en verkennen je leerlingen het onderwerp. In de tweede week gaan ze de diepte in.

Betekenisvolle eindopdracht

Alles wat je leerlingen lezen en doen, draagt bij aan kennisopbouw, inzicht en leesvaardigheid. Schrijven is in de lessen geïntegreerd, want lezen en schrijven: dat gaat hand in hand. De teksten en opdrachten vormen een rode draad die leidt naar een betekenisvolle eindopdracht.

Afbeelding
Nieuwsbegrip liggend 850x536

Ruimte in flexweken

De nieuwsthema's verschijnen in vijf blokken van drie nieuwsthema's per schooljaar. Zo kun je van vakantie naar vakantie werken. Elk blok sluit af met één of twee flexweken. In die weken verschijnt er geen nieuwsthema, maar kun je aan de slag met toetsen, extra lessen en instructielessen voor schrijven. De flexweken geven ruimte in het programma.

Afbeelding
Nieuwsbegrip liggend 850x536

Werken met kennisthema's

Met kennisthema's duiken je leerlingen vijf weken lang in een onderwerp. Zo zien zij grotere verbanden en verdiepen ze zich nog verder in de inhoud. Net als de nieuwsthema's zijn de kennisthema's gericht op begrijpend lezen, schrijven en woordenschat. Ze bevatten zowel expliciete instructielessen als kennisgerichte lessen. Wil je binnen een kennisthema werken aan technisch lezen? Dan kun je de lessen uit de nieuwsthema's gebruiken. 

De toekomst van kennisthema's

In schooljaar 2025-2026 komen er vier kennisthema's beschikbaar. Op termijn zijn er kennisthema's voor het hele schooljaar, zodat je ze kunt opnemen in je jaarplanning. Waar mogelijk is er een koppeling met de nieuwsthema's en met de bestaande fictiethema's. Zo krijg je nóg meer samenhang in je leesonderwijs.

Afbeelding
Nieuwsbegrip liggend 850x536

Nieuws- en kennisthema’s combineren

Voor de ontwikkeling van begrijpend lezen en de opbouw van kennis is het goed om thematisch te werken. Als school kun je kiezen hoe je het werken met de nieuws- en kennisthema’s van Nieuwsbegrip combineert. De CED-Groep adviseert je daar graag bij.

Afbeelding
Nieuwsbegrip liggend 850x536

Lees meer over Nieuwsbegrip Next

Collega's Marianne Molendijk en Astrid Kraal vertellen meer over de veranderingen bij Nieuwsbegrip en de pilot met het eerste kennisthema in het bijzonder.

Nieuwsbegrip Next: het volgende hoofdstuk in leesonderwijs

Vanaf komend schooljaar start Nieuwsbegrip Next: vernieuwd leesonderwijs dat beter aansluit bij de praktijk. Auteur en programmaleider Marianne Molendijk licht de vernieuwingen toe – actueel, effectief en met behoud van de vertrouwde basis.

Thematisch leesonderwijs: van krokodil tot kritisch denken

Groep 6 van basisschool ’t Valder werkt met enthousiasme aan het vernieuwde Nieuwsbegrip. In het kennisthema ‘De dierentuin van de toekomst’ verdiepen leerlingen zich in één onderwerp, wat zorgt voor beter begrip. Ontwikkelaar Astrid Kraal vertelt hoe lezen, schrijven en kritisch denken hierbij samenkomen.