Nieuwsrekenen

Voor het oefenen met contextopgaven uit de praktijk.

Hebben jouw leerlingen moeite met de toepassingsopgaven? Zoek je juist uitdaging voor de betere rekenaars? Of wil je oefenmateriaal op de rekentoetsen van het Cito? Nieuwsrekenen is een aantrekkelijke aanvulling op jouw reguliere rekenmethode die wekelijks betekenisvolle contextopgaven op zes verschillende niveaus biedt aan de hand van het Nieuwsbegriponderwerp.

Wat is Nieuwsrekenen?

Waarom rekenen aan de hand van het nieuws?

Een belangrijk kerndoel voor rekenen-wiskunde is kerndoel 25 dat gericht is op wiskundig inzicht en handelen, dus dat je op grond van redeneren laat zien dat een berekening of een betoog klopt. Dit aspect van rekenen-wiskunde wordt in de contextopgaven van Nieuwsrekenen geoefend.

De lessen zijn gebaseerd Nieuwsbegrip dat op een succesvolle manier de actualiteit de klas in haalt om leerlingen te motiveren voor begrijpend lezen. Door bij Nieuwsrekenen gebruik te maken van diezelfde context zijn leerlingen zinvol en gemotiveerd bezig met rekenen in de praktijk van alledag.

Nieuwsrekenen is ook te gebruiken zonder abonnement op Nieuwsbegrip.

Voor wie?

Elke week zijn er op de website nieuwe opgaven van Nieuwsrekenen te vinden voor zes niveaus. Elk niveau is gekoppeld aan een groep (zie de afbeelding hieronder), waarbij de letters AA, A, B en C corresponderen met de niveaus van Nieuwsbegrip. Doordat op elk niveau hetzelfde onderwerp centraal staat, is het mogelijk om leerlingen in een groep op verschillende niveaus te laten werken met hetzelfde onderwerp.

Sterke en zwakke rekenaars

Uit onderzoek blijkt dat scholen en leerlingen Nieuwsrekenen bijzonder geschikt vinden als verrijkingsmateriaal voor begaafde rekenaars. De contextopgaven van Nieuwsrekenen zorgen ervoor dat deze leerlingen worden uitgedaagd tot het oplossen van complexe problemen. Een uitdaging die zij vaak missen in het reguliere materiaal. 
Nieuwsrekenen is ook goed bruikbaar voor zwakkere rekenaars. Vaak is het dan nodig om te kiezen voor opgaven op een lager niveau. Bewerkingen die nodig zijn voor het oplossen van de rekenvragen, zijn dan eenvoudiger. Bovendien zijn de contexten dan makkelijker te lezen. 

Stappenplan Nieuwsrekenen

Nieuwsrekenen leert leerlingen om met een vaste aanpak tot een oplossing van de contextopgaven te komen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een stappenplan wat de leerlingen houvast geeft. En deze vast aanpak geeft leerkrachten ook houvast bij het modelen van het oplossen van contextopgaven,

Digibordtool

Nieuwsrekenen heeft een handige digibordtool die het mogelijk maakt om het onderwerp te introduceren, de context te verduidelijken en moeilijke woorden en rekenbegrippen te arceren, een eventuele tabel toe te lichten, het werken met het stappenplan te modelen en opgaven stap voor stap hardop denkend voor te doen.

 

Naast de standaardopgaven verschijnen er soms speciale opdrachten. In het najaar van 2023 konden bijvoorbeeld alle groepen 7 en 8 meedoen met een beestachtig spannende rekenwedstrijd. 

Doel van de wedstrijd: Rond het huis van Flo gebeuren de laatste tijd vreemde dingen. Flo is wel wat gewend, want haar huis staat in een dierentuin, maar wat er nu aan de hand is ... Lukt het jouw klas om het mysterie in de dierentuin op te lossen? Via verschillende contextopgaven komen jullie achter het juiste antwoord. Alle opgaven samen duren ongeveer anderhalf uur. De opdrachten kunnen in een keer gedaan worden, maar ook opgesplitst worden in delen. 

De contextkraker is beoordeeld met een 8,3, een prachtig rapportcijfer. De reactie van één van de deelnemende leerkrachten: 

'De kinderen waren zeer enthousiast over deze geweldige uitdaging. Ze hebben het zeer positief ervaren en vonden de vragen uitdagend en leuk om aan te werken.'

Wil jij met jouw klas ook het mysterie oplossen? Neem dan snel een proeflicentie op Nieuwsrekenen. De opdrachten van de contextkraker kun je als (proef)licentiehouder nog steeds maken. Durven jullie de uitdaging aan?

probeer nu:
2 maanden gratis!
Probeer 2 maanden gratis