Over Nieuwsbegrip

Nieuwsbegrip is de meest complete en digitale leesmethode. De aanpak heeft een wetenschappelijke basis die evidence based is. Met een handige lesvoorbereidingstool en het digibord als gids, helpt Nieuwsbegrip je voor én tijdens de les. En de voortgang? Die volg je in een oogopslag.

Afbeelding
Nieuwsbegrip liggend 850x536

Altijd een actueel onderwerp

Nieuwsbegrip is een complete leesmethode en je kunt dan ook aan de slag met lessen voor begrijpend lezen, voortgezet technisch lezen en woordenschat. Bij zowel de nieuws- als de kennisthema’s zijn er suggesties voor het lezen van verhalende en informatieve jeugdboeken bij het thema.

Het werkt 
De aanpak werkt, omdat de teksten en opdrachten binnen de nieuws- en kennisthema’s op elkaar voortbouwen. Ze bieden verdieping en dagen leerlingen uit om verder te denken. Zo ontstaat er meer samenhang in de lessen, meer overzicht in de klas en meer motivatie bij leerlingen.

Waarom Nieuwsbegrip?

Nieuwsbegrip is een complete leesmethode, met de actualiteit als basis. Voor méér leesplezier en betere resultaten.

Actueel

Actuele onderwerpen vangen meteen de aandacht. Zo maak je je leesonderwijs relevant en interessant, en leren je leerlingen meteen over de wereld om hen heen.

Thematisch

Teksten en opdrachten bouwen in nieuwsthema's van twee weken op elkaar voort. Wil je verder? Koppel dan het nieuwsthema aan een kennisthema van vijf weken. 

Samenhang

Je leerlingen verdiepen zich met meerdere teksten in een thema en leggen verbanden. Zij verwerken deze in een betekenisvolle eindopdracht.

 

 

Ondersteunend

Met een gebruiksvriendelijke lesvoorbereidingstool en het digibord als gids, ondersteunt Nieuwsbegrip je voor én tijdens de les. Dit geeft je structuur en overzicht.

Thematisch werken

Ieder schooljaar verschijnen er 15 actuele nieuwsthema's. Ieder nieuwsthema loopt twee weken. Zowel in de eerste als in de tweede week ontvang je gloednieuwe lesstof voor het nieuwsthema. Wil je langere tijd aan een thema werken? Dan kun je gebruik maken van de gevarieerde kennisthema's. Flexweken zorgen voor voldoende ruimte in je jaarprogramma. Hoe werkt dat in de praktijk?

Afbeelding
Nieuwsbegrip liggend 850x536

Wetenschappelijke aanpak

De didactiek van Nieuwsbegrip is gebaseerd op recente wetenschappelijke onderzoeken. Er is al veel bekend, maar de wetenschap gaat door. Ieder nieuw inzicht krijgt een plaats in de methode. Zo hebben scholen altijd het beste in huis op de weg naar geletterdheid en gelijke kansen.

Afbeelding
Nieuwsbegrip liggend 850x536

De mensen achter Nieuwsbegrip

Het team van Nieuwsbegrip bestaat uit een team van bevlogen professionals. Onze materialen hebben altijd een wetenschappelijke basis. Daarom heeft het team twee onderzoekers op het gebied van lezen. Verder hebben we neerlandici, taalwetenschappers, pedagogen en psychologen onder ons. Met dit gevarieerde team en de verschillende expertises ontwikkelen we materiaal met een wetenschappelijke basis.

Afbeelding
Nieuwsbegrip liggend 850x536

Over de CED-Groep

Nieuwsbegrip wordt uitgegeven door stichting CED-Groep. De beste kansen voor ieder kind, dat is wat de CED-Groep drijft. Samen met de Universiteit Leiden, de Universiteit Utrecht en Sardes heeft de CED-Groep het Kenniscentrum Begrijpend Lezen (KBL) opgericht. Zo is een brug ontstaan tussen wetenschap en de praktijk.

Afbeelding
Nieuwsbegrip liggend 850x536