Begrijpend lezen
De graftombe van een farao, een invasie van slakken, oude bommen ontmantelen: alle lessen van Nieuwsbegrip gaan over actueel nieuws. In de nieuwsthema's dompelen je leerlingen zich twee weken onder in een thema. De eerste week verkennend, de tweede week verdiepend. Wil je langer verdiepen? Dat kan met de kennisthema's van vijf weken.


Lezen met de actualiteit
Nieuwsbegrip maakt elke week nieuwe lessen met rijke leesteksten die aansluiten bij een onderwerp dat in het nieuws is.
Actuele teksten
Actuele onderwerpen vangen meteen de aandacht. Zo maak je je leesonderwijs relevant en interessant. En: je leerlingen leren meteen over de wereld om hen heen.
Op elk niveau
De lessen van Nieuwsbegrip zijn altijd beschikbaar op meerdere niveaus. Zo krijgt iedere leerling lessen op een niveau dat naadloos aansluit.
Thematisch
Teksten en opdrachten bouwen in nieuwsthema's van twee weken op elkaar voort. Wil je verder? Koppel dan het nieuwsthema aan een kennisthema van vijf weken.
Digitaal & interactief
Nieuwsbegrip is een volledig digitale methode. Je print de lessen of toetsen met een druk op de knop, óf je laat je leerlingen werken in de online leeromgeving.
Actief lezen en veel interactie
Bij Nieuwsbegrip draait alles om actief lezen en om veel interactie. Tussen de leraar en de kinderen en tussen de kinderen onderling. Ook is er aandacht voor modelen. Jij laat als expert hardop denkend je leesaanpak zien. Er zijn sleutel- en hulpvragen voor leerlingen die dat nodig hebben. De vragen stimuleren om tijdens het lezen verbanden te leggen en informatie af te leiden. Daarnaast zijn er opdrachten die je naar behoefte inzet.
Modelen: Nieuwsbegrip helpt je
Bij het werken met Nieuwsbegrip is een belangrijke rol weggelegd voor jou als leerkracht. Door hardop denkend voor te doen hoe jij een tekst aanpakt, laat je zien hoe je een tekst doorgrondt. Modelen is een heel belangrijk onderdeel van een succesvolle begrijpend leesles. De uitgeschreven modelteksten helpen je hierbij.

Samenwerken in groepjes
In groepjes gaan je leerlingen hardop denkend lezen en bespreken ze de tekst. Wat begrijpen ze al en wat nog niet? Als ze hier hulp bij nodig hebben, zijn er sleutelvragen om te helpen met het leggen van verbanden. Komen ze er samen niet uit? Dan zijn er hulpvragen die je als leraar kunt stellen om in de juiste richting te denken.

Tweewekelijks actueel thema
Iedere week zijn er per niveau twee nieuwe leeslessen over een actueel nieuwsthema. De eerste week bouwen je leerlingen kennis op over het onderwerp. In de tweede week ga je de diepte in. De teksten en opdrachten vormen een rode draad die leidt naar een betekenisvolle eindopdracht.

Kennisthema's van vijf weken
Wil je een actueel nieuwsthema nog verder uitdiepen? Kies dan aansluitend op het nieuwsthema voor een kennisthema. De opzet van een kennisthema is vergelijkbaar met dat van een nieuwsthema, maar bevat materiaal voor vijf weken.

Gevarieerde teksten
Met wat voor teksten ga je naast de nieuwsteksten werken?
✅ instructieteksten, zoals tips, regels, een recept, een routebeschrijving of een formulier.
✅ verhalende teksten, zoals een realistisch verhaal of een fantasieverhaal, een gedicht, een sprookje/fabel of een liedtekst.
✅ betogende teksten, zoals een advertentie, een meningtekst, een column, een brief of een e-mail of een weblog.

Oefenen als het nodig is
Met Nieuwsbegrip leren kinderen om teksten actief te lezen. Bij het actief lezen passen ze een beperkt aantal strategieën toe dat hen helpt om de tekst beter te begrijpen. Het gaat om voorspellen, vragen stellen, onduidelijkheden ophelderen, verbanden leggen en afleidingen maken, en samenvatten. Deze zijn onderdeel van de actieve leesaanpak en bewezen effectief. Strategieën zijn altijd een hulpmiddel bij het begrijpen van een tekst, nooit een doel op zich.
Werken aan kerndoelen
Met Nieuwsbegrip weet je zeker dat je het juiste aanbiedt. Met behulp van een kerndoelenschema zie je in een oogopslag in welke weken aan welke kerndoelen is gewerkt. Handig!

Voor wie?
Je kunt de begrijpend leeslessen van Nieuwsbegrip gebruiken in het (speciaal) basisonderwijs, het voortgezet onderwijs én het middelbaar beroepsonderwijs.