terug

Koppelen met Kennisnet

Door Nieuwsbegrip te koppelen met Kennisnet kunnen leerlingen via single sign on toegang krijgen tot diverse leveranciers. Leraren blijven inloggen met hun Nieuwsbegripaccount, via https://school.nieuwsbegrip.nl. Om toegang te krijgen is een licentie voor Nieuwsbegrip Zilver of Goud noodzakelijk. 

Het is niet verplicht om aan te sluiten bij de Kennisnet Federatie. Je kunt ook zonder deze koppeling gebruik maken van Nieuwsbegrip.

De Kennisnet Federatie

Scholen kunnen kosteloos aansluiten bij de Kennisnet Federatie, waarmee de leerlingen met ‘single sign on’ (oftewel één inlogaccount per leerling) toegang kunnen krijgen tot diverse contentleveranciers, zoals Nieuwsbegrip, Wikiwijs en Teleblik.

De leerlingen loggen dan in met de gegevens die in je leerlingadministratie (of via de ELO: Elektronische LeerOmgeving) zijn aangemaakt en kunnen zo bij de lessen van Nieuwsbegrip.

Het is wel nodig om de licentie van Nieuwsbegrip door te laten lopen. Als je deze stop zet, dan stopt ook de toegang tot Nieuwsbegrip via de Kennisnet Federatie.

 In de Kennisnet Federatie zijn onderwijsinstellingen en leveranciers van educatieve content verenigd. Via deze dienst kunnen scholen met één login de leermiddelen van de aangesloten leveranciers (zoals educatieve uitgeverijen) bereiken. Terwijl de dienstleveranciers de controle over de toegang tot hun product behouden. Een uitkomst voor beide kanten van het onderwijsveld!

Bron en meer informatie: https://www.kennisnet.nl/entree-federatie/

Stappen om te koppelen met Kennisnet

1. Koppelen met de onderwijsinstelling

  • Indien je school nog is aangesloten bij de Kennisnet Federatie, dan moet dit eerst gebeuren. Lees meer hierover op de website van Kennisnet. 
  • Nieuwsbegrip heeft bepaalde ​gegevens nodig[1]​. De schoolleider ondertekent hiervoor de ​Nieuwsbegrip​ attribute release policy (ARP) om aan te geven dat Nieuwsbegrip die gegevens mag ontvangen uit de ELO. Het gaat om:
    • sn: achternaam van de leerling
    • nlEduPersonTussenvoegsels: tussenvoegsel
    • nlEduPersonProfileId: het leerlingnummer. Let op: dit kan het leerlingnummer van je leerlingadministratiesysteem zijn (bijvoorbeeld ParnasSys), maar ook die van je netwerkbeheerder.
    • nlEduPersonUnit​: als je wilt dat de klas (uit het leerlingadministratiesysteem) doorgegeven wordt aan Nieuwsbegrip. Wanneer leerlingen inloggen zal hun klas direct ingevuld worden in Nieuwsbegrip. Dat hoeft de beheerder dan niet meer te doen.
  • Ga na of het BRIN-nummer zoals bekend in Kennisnet overeenkomt met het BRIN-nummer zoals het in Nieuwsbegrip staat. Dit moet exact overeenkomen. In Nieuwsbegrip kun je in de beheeromgeving via ‘School’ >‘Schoolgegevens’ het BRIN-nummer inzien. Indien het afwijkt van Kennisnet, dan kun je het door onze licentieafdeling laten aanpassen (licenties@cedgroep.nl).

    Bij Nieuwsbegrip geldt dat er per schoollocatie een licentie moet worden afgenomen.

2. Leerlingen koppelen

Tegenwoordig werkt meer dan 90% met ECK-iD. Het overschrijven van bestaande leerlingen in Nieuwsbegrip wordt daarmee lastig.

Bestaande leerlingen kunnen alleen overschreven worden als het LAS id in Nieuwsbegrip exact overeenkomt met het leerlingnummer zoals dat via Kennisnet doorkomt. 

In de meeste gevallen zullen leerlingen dus opnieuw worden toegevoegd. Houd er dus rekening mee dat de bestaande leerlingaccounts niet meer actief zullen zijn. De bewaarde resultaten kunnen van tevoren nog worden overgenomen door de leerkracht indien gewenst. 

De leerlingen komen erbij te staan zodra ze proberen in te loggen. De eerste keer zal de leerling niet verder kunnen, omdat hij nog een niveau moet krijgen en moet worden toegewezen aan een klas. 

3. Lerarenaccounts in orde maken

Tot slot is het van belang dat de lerarenaccounts op orde zijn. Die stel je zelf in bij 'leraren'. Wachtwoorden zijn niet inzichtelijk, want die worden versleuteld opgeslagen. Je kunt ze wel opnieuw instellen. Wachtwoorden moeten uit minimaal 8 tekens bestaan, waarvan minimaal 1 cijfer of speciaal teken. 

De leraren koppel je aan de juiste klassen, via het potloodje achter de klas bij 'klassen'. 

Het inlogproces voor de leerling

De leerling kiest op https://school.nieuwsbegrip.nl voor 'Ik wil inloggen met Kennisnet'. Vervolgens kiest de leerling de juiste school en klikt op 'verder'.

De leerling krijgt vervolgens de melding 'Je kunt nog niet verder'. Dit komt omdat de klas + Nieuwsbegripniveau nog niet bekend is. De leerling staat nu als het goed is in de beheeromgeving. Is de klas van de leerling nog niet bekend? Dan staat de leerling bij 'ongeplaatst' en moet hij nog worden toegevoegd aan de juiste klas. Ook moet de leerling het juiste Nieuwsbegripniveau toegekend krijgen (de leraar kan dit ook doen, indien de leraar toegang heeft tot de klas). Als het is aangepast dan kan de leerling verder. 

Goed om te weten: de leerling kan ook 'direct' via Nieuwsbegrip inloggen (via het inlogscherm aan de linkerzijde op de pagina). De automatisch gegenereerde gebruikersnaam zal nogal lang zijn, maar kan worden aangepast. 

Het inlogproces voor de leraar

De leraar logt in via de linker inlogfunctie op https://school.nieuwsbegrip.nl. Hij/zij vult dus de gebruikersnaam en het wachtwoord in (en kies niet voor de Kennisnet login-knop). 



probeer nu:
2 maanden gratis!
Probeer 2 maanden gratis