Schrijflessen

Om de week worden schrijflessen ontwikkeld voor niveau A en B. Er wordt geoefend met diverse schrijfgenres, waaronder beschrijven en overtuigen.


Nieuwsbegrip Schrijven biedt lessen voor stellen, het schrijven van teksten. De lessen sluiten aan bij het Nieuwsbegriponderwerp. Het doel is dat leerlingen teksten leren schrijven met verschillende functies en in verschillende vormen, dat zij plezier hebben in schrijven en dat zij verschillende stappen in het schrijfproces aanleren. 

Uit onderzoek is al jaren bekend dat lezen en schrijven elkaar versterken: als je iets moet schrijven naar aanleiding van wat je gelezen hebt, moet je altijd weer teug in de tekst kijken om zo goed mogelijk te weten wat er nu precies staat. Dus oefen je opnieuw met diep in een tekst duiken. Verder zorgt schrijven ervoor dat je let op hoe je zorgt voor een duidelijke structuur en samenhang in je tekst, en dat leidt er weer toe dat je in leesteksten makkelijker de structuur en samenhang ontdekt. Ook ben je als je schrijft op zoek naar de juiste woorden en dat vergroot de woordenschat en leidt weer tot beter lezen. Een leesmethode zonder schrijven zou daarom geen volwaardige leesmethode zijn, beide profiteren van elkaar.

Opzet van de lessen

De schrijflessen zijn er voor niveau A en B en verschijnen om de week. De lessen bieden stof voor twee lessen, waarbij ze oefenen met verschillende schrijfgenres: beschrijven, instrueren, verklaren, overtuigen en verhaal/gedicht. Leerlingen kunnen de schrijfopdracht zowel op papier als op de computer maken.

probeer nu:
2 maanden gratis!
Probeer 2 maanden gratis